Hogyan hat az alvás az étkezésre? Avagy tényleg hízol ha keveset alszol?

2017-10-01

alvás, edzés, egészség, életmód,

Hogyan hat az alvás az étkezésre? Avagy tényleg hízol ha keveset alszol?

Alvás – nem is gondoljuk, mennyire fontos. Rohanó világunkban sietve vásárolunk, sietve étkezünk, sietve – vagyis keveset – sportolunk. Sokszor túlvállaljuk magunkat minden szinten és jóformán semmire nem jut időnk. Ebből következik, hogy abba a 24 órába igyekszünk mindent belesűríteni, és biz miből spórolsz? Az alvásidőből…

Nagyon sokat hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos a pihenés mennyisége és minősége.

Hogyan hat ránk a kevés alvás?

A kevés és rossz alvás egy gyengébb munkahelyi teljesítményt, kevesebb energiaszintet és stresszesebb, ingerlékenyebb napot eredményez. Ezen kívül sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy a táplálkozásunkra milyen hatással van. Az alvás alapvetően befolyásolja a testsúlyszabályozást.

Az alvás hiánya nem csak az elfogyasztott kalóriák mennyiségére, hanem az elégetett energia mennyiségére is hatással van. Kutatások igazolják az alvás mennyisége, az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség közötti összefüggést. Tehát a kevés alvás hosszú távon növeli a fenti két probléma kialakulásának az esélyét.

Miért is?

  • Elsőként megemlítendő, hogy sokan 23 és éjjel 2 között fekszenek le és ebből kifolyólag még ilyenkor is vesznek magukhoz plusz kalóriát, amire már a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége. Tehát ez az étel már nem hasznos zsírként raktározódik.
  • Másodsorban az alváshiány fokozza az éhségérzetet. Minél kevesebbet alszol, annál éhesebb vagy. Fáradtabban ébredsz, így kevesebbet is mozogsz, sportolsz – tehát kevesebb kalóriát égetsz el.

Amikor tehát kialvatlan vagy, több ételt kívánsz, többet raksz a tányérodra is és nem utolsó sorban ezek az ételek zömében zsír és szénhidrát dúsak, mert sokkal éhesebbnek érzed magad, mint általában. Tehát már ez önmagában elhízáshoz vezet.

Itt jöhet a kérdés, hogy mennyi is az optimális alvásidő?

Ha túl keveset – 4-5 órát alszol az sem jó, ha pedig túlalszod magad – 9 órát alszol, az sem ideális. Az optimális alvásidő a 6-7 óra alvás. 

Így el is érkeztünk cikkem lényegi részéhez, miszerint milyen pozitív hatásai vannak a kellő pihentető alvásnak és miért is fontos ez?

  • a pihentető alvás felpörgeti az anyagcserét, mely fokozza a zsírégetést, így – célodtól függően – hatékonyabban megtarthatod ideális testsúlyod, vagy épp hatékonyabb lesz a fogyókúrád.
  • teli leszel energiával, plusz a szervezeted beindítja a kalóriaégetést, még ha nem is kezded aktívan a napod
  • kevesebb ételt veszel magadhoz, így nincs kalóriatöbblet sem. Könnyebbnek érzed magad napközben és jobban tudod a kontrollt tartani az étkezésben

Tehát összességében sportoljunk keményen, hogy kellőképpen kifáradjunk estére, időben lefeküdjünk pihenni, meglegyen a 7 óra alvás, mert akkor biztosítjuk a szervezet számára a helyes működést, anyagcserét, kalóriafelhasználást és az egészséges táplálkozást.

Kérdésed van? Írj nyugodtan a szilvi@eddz.hu e-mail címemre, vagy keress meg Facebookon: https://www.facebook.com/tasiszilviedzo/

 

 Szólj hozzá

Miért pont én?

Saját történetemet látva úgy gondolom, hogy hitelesen tudom közvetíteni azt az üzenetet, miszerint te is képes vagy kihozni magadból a maximumot és minden esélyed megvan rá, hogy azzá válj aki szeretnél lenni. Gyere, tarts velem és dolgozzunk együtt!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolat

BVSC Gym
Budapest, Szőnyi út 2.

+36 20 445 4534

www.eddz.hu

szilvi@eddz.hu

Social

Facebook
Instagram